Cryptomunten voor beginners

Om goed geïnformeerd te kunnen zijn, voordat u investeert in een cryptomunt, kunt u dankzij de Cryptogids van Miracle Cash & More de basiskennis ontvangen.

1INCH

Wat is 1inch?

Gedecentraliseerde uitwisselingen (DEXS) maken deel uit van het gedecentraliseerde financieel (DEFI) ecosysteem, waarmee handelaren zonder een tussenpersoon crypto-activa kunnen uitwisselen. Dankzij DEX’s kunnen handelaren hun geld in hun portemonnee beheren, zonder hun persoonlijke identificatiegegevens te moeten delen. 1inch is een gedecentraliseerde uitwisselingsbeurs, dat tot doel heeft om handelaren de beste prijs en laagste kosten voor hun transactie te bieden. Het doet dit door actuele prijsbepalingsgegevens van verschillende DEX’s te verzamelen en door handelaren in staat te stellen om de optimale prijs op de markt te kunnen identificeren en om handelsmogelijkheden binnen één platform te kunnen veroveren.

Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een revolutionaire uitvinding, dat een nieuwe manier heeft ingevoerd om een digitale geldhoeveelheid te kunnen beheren buiten de overheids- of bankcontrole. Met het Bitcoin-protocol kunnen computers een gegevens set beheren en regels afdwingen die het schaars en waardevol maken.

Het Bitcoin-protocol maakt gebruik van openbare sleutelcryptografie, peer-to-peer netwerken, een eindige aanbod en de blockchain om te kunnen functioneren. De openbare sleutel wordt door het protocol gebruikt om het eigendom van Bitcoins te kunnen bewijzen. De privésleutel zorgt ervoor dat alleen de eigenaar van de Bitcoins er toegang toe heeft. De knooppunten beoordelen transacties in het netwerk om ervoor te zorgen dat de regels van de software worden opgevolgd. De miners strijden vervolgens om het recht om deze transacties in de blokken aan de blockchain te kunnen converteren. De blockchain is een volledige opname van de geschiedenis van het netwerk die wordt gevalideerd door personen die de Bitcoin-software gebruiken.

Omdat Bitcoins beperkt, deelbaar en overdraagbaar zijn, worden ze als geld gebruikt.

Chainlink

Wat is Chainlink?

ChainLink is een cryptomunt dat tot doel heeft een wereldwijd netwerk van computers te stimuleren om betrouwbare, reële gegevens te bieden aan slimme contracten die bovenop blockchains lopen. Tot op heden waren de meeste slimme contracten gebaseerd op externe gegevensbronnen om hun voorwaarden uit te kunnen voeren, maar ChainLink is bedoeld om dit probleem aan te pakken, door de gegevensaanbieders te kunnen stimuleren om op te treden als een brug tussen Blockchain slimme contracten en externe gegevensbronnen.

ChainLink is een gedecentraliseerd Oracle -netwerk, dat knooppunten stimuleert, om nauwkeurige gegevens te verstrekken door reputatiescores toe te wijzen en deze te belonen met cryptomunten. Het project werkt aan het ondersteunen van alle slimme contract Blockchains. Vanaf 2020 wil ChainLink alle op blockchain gebaseerde slimme contractnetwerken ondersteunen.

Chiliz

Wat is Chiliz?

Chiliz is een cryptomunt waarmee sportfans unieke ervaringen kunnen verkrijgen met hun favoriete teams. De supporters kunnen fan-tokens van hun favoriete teams kopen met behulp van het CHZ-token en elk team kan echte wereldervaringen aanpassen die hun fan-tokens aanbieden. Fan Tokens kunnen de houders beïnvloeden bij beslissingen die door het team worden voorgesteld, zoals nieuwe tenueontwerpen, feestliedjes, stadionnamen en startopstellingen.

De supporters kunnen nu met hun favoriete teams in contact komen via de fan-tokens die ze kunnen kopen. Chiliz stelt teams in staat om op nieuwe manieren hun supporters te laten verdienen, door speciale ervaringen te bieden voor loyale supporters.

Dogecoin

Wat is Dogecoin?

Dogecoin is een cryptomunt dat geïnspireerd werd door een populaire meme van een Shiba Inu -hond. Het werd gelanceerd in 2013 en werd in 2014 populair, vanwege de persoonlijkheid en toegankelijkheid dat nieuwe mogelijkheden voor de uitvinding van Bitcoin bracht. Dogecoin is nog steeds een populaire cryptomunt en wordt meestal gebruikt voor het ondersteunen van online contentmakers of voor crowdfunding-inspanningen.

Ethereum

Wat is Ethereum?

Ethereum is een blockchain-project, dat probeert producten en diensten te decentraliseren in een breed scala van gebruiksmogelijkheden die verder gaan dan geld. Het doel van Ethereum is om programma’s in te schakelen waarmee gebruikers kunnen communiceren en produceren. Het team van het project zou zijn eigen virtuele machine- en scripttaal creëren, geld verzamelen door de verkoop van haar eigen nieuwe geld en een concept introduceren genaamd “State”.

Ethereum is een platform dat veranderingen opvolgt, om te vermelden via slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties, die op een dag kunnen worden gebruikt om software te maken die het gedrag van internetbedrijven nabootst.

Amazon kan worden beschouwd als een staatsdienst dat kopers verbindt met een enorme, altijd update-inventaris dat is opgeslagen in de databases. In dit geval speelt een bedrijf met winstoogmerk de rol van tussenpersoon en Technologische leider. Ethereum kan worden gezien als een poging om concurrerende markten te creëren, die verschillende delen van deze monopolistische diensten regelen. Vanaf 2020 bevinden de ontwikkelaars van Ethereum zich nog in de vroege stadia van het leveren van dit idee en het voorbereiden van een herziening van zijn kerncode genaamd “Ethereum 2.0”, dat nieuwe veranderingen zal inluiden.

Litecoin

Wat is Litecoin?

Litecoin was de eerste “altcoin”, of cryptomunt dat werd geïnspireerd door Bitcoin. Het verminderde de hoeveelheid tijd, dat nodig was om nieuwe blokken transacties aan de blockchain toe te voegen, waardoor het aantrekkelijker werd voor de handelaren.

Halverwege 2010 verloren beleggers en handelaren hun interesse in Litecoin. Om de concurrentie met Bitcoin te kunnen behouden, ontwikkelde het project geavanceerde technologieën zoals het “Lightning Network” en de “Segregated Witness”. De markt heeft deze inspanningen grotendeels gezien als in overeenstemming met de waarden van Litecoin, waarbij het project vaak wordt afgebeeld als het zilver ten opzichte van het goud van Bitcoin.

Storj

Wat is Storj?

Storj is een platform voor gedecentraliseerde, peer-to-peer cloudopslag. Hiermee kunnen gebruikers hun ongebruikte harde schijfruimtes verkopen aan gebruikers die hun bestanden willen opslaan. Het systeem wordt aangedreven door de STORJ Cryptomunt, die gebruikers kunnen gebruiken om te betalen of om betaald te worden voor het opslaan van bestanden.

Storj controleert regelmatig haar netwerk door verzoeken naar knooppuntoperators te verzenden. Indien operators kunnen bewijzen dat ze nog steeds de gegevens hebben, ontvangen ze een betaling. Deze audits maximaliseren de kwaliteit van de bestandsopslag en zorgen ervoor dat het netwerk gedecentraliseerd blijft. Sinds 2020 bestaat het netwerk uit meer dan 6.000 actieve knooppunten.

Sushi

Wat is SushiSwap?

SushiSwap is een gedecentraliseerd financieel platform dat op Etherium draait waarmee gebruikers cryptomunten kunnen kopen, verkopen en verwisselen. Gebruikers bergen hun activa weg in slimme contracten en handelaren kopen en verkopen dan vervolgens van de liquiditeitspools. De beslissingen worden genomen door houders van sushi-token, en iedereen met een rekeningsaldo, kan wijzigingen voorstellen in de manier waarop de software werkt en kan stemmen op ingediende voorstellen.

Tether

Wat is Tether?

Tether is een bedrijf dat op blockchain gebaseerde activa StableCoins uitgeeft, dat met overheidsgeld ondersteund wordt. Tether ondersteunt momenteel USDT, CNHT, EURT en XAUT. Elke USDT is in te wisselen tegen een overeenkomstige Amerikaanse dollar dat in handen is van Tether. De totale waarde van alle USDT is naar verluidt gelijk aan de reserves van Tether.

StableCoins zijn een nieuwe klasse van cryptomunten. Ze worden gebruikt om de extreme volatiliteit van de cryptomuntenmarkten te voorkomen. USDT is sinds 2019 de grootste en meest gebruikte StableCoin. Facebook kondigde in 2019 aan dat het probeerde zijn eigen Stablecoin te lanceren, genaamd Libra.

Theta

Wat is Theta?

Theta is een gedecentraliseerd platform voor videostreaming, dat gebruikers over de hele wereld stimuleert, om videostreams door te geven met behulp van hun vrije bandbreedte en computerbronnen. De huidige CDN’s kunnen de toenemende streamkwaliteit niet meer bijhouden, vanwege hun locatiebeperkingen, zodat Theta haar gebruikers in staat stelt om video’s door te geven en beloont hun om dit te doen.

De twee oorspronkelijke cryptomunten van THETA zijn de munten voor het stemmen over protocolveranderingen en TFUEL voor het uitvoeren van transacties. Theta is een open-source software waar iedereen op kan bouwen.

Tron

Wat is TRON?

Tron is met haar visie over hoe cryptomunten het internet kunnen hervormen, succesvol geweest in het bereiken van een wereldwijde groep investeerders en ontwikkelaars. In tegenstelling tot vele andere projecten die tegelijkertijd werden gelanceerd, onderscheidde het zich met haar marketingcommunicatie, dat haar publiek op een juiste manier aansprak. Het maakte bijvoorbeeld geen reclame over vooruitgang in cryptografie of netwerkontwerp, maar eerder werden de basisbouwstenen van TRON ontwikkeld door andere projecten. Tron ging zo ver dat het componenten van haar technologie compatibel maakte met Ethereum.

In 2018 kreeg Tron mainstream aandacht toen de non-profit haar de TRON Foundation ontwikkeling leidde, een aangekochte peer-to-peer netwerkpionier van BitTorrent. Deze overname ging vooraf aan de lancering van een BitTorrent-token op de Tron Blockchain in 2019. Het token geeft Tron de mogelijkheid om een nieuwe cryptomunt op de markt te brengen voor miljoenen bestaande gebruikers.

Uniswap

Wat is Uniswap?

UniSwap is een gedecentraliseerde uitwisseling dat gebruikers aanmoedigt om een ​​beurs te behouden waar cryptomunten aan te kopen en te verkopen? Het verschil is dat UniSwap geen centrale operator of beheerder heeft. In plaats van een centraal orderboek te onderhouden, gebruikt het liquiditeitspools. Liquiditeitsproviders dragen bij aan UniSwap door twee activa te vergrendelen in een slim contract. Bijvoorbeeld, de DAI/ETH-liquiditeitspool bestaat uit gelijke waarden van DAI en ETH.

Liquiditeitspools van providers behouden een evenwicht tussen cryptomunten zoals BTC en ETH en worden beloond met een percentage handelsvergoedingen. De gebruikers kunnen aan- en verkopen vanuit de pools en kunnen het ene token voor een ander inruilen. Iedereen kan een token op UniSwap vermelden zolang er een liquiditeitspool is voor de handelaren. De gebruikers kunnen op de hoogte blijven over de ontwikkelingen van UniSwap, door de officiële blog op te volgen.

VeChain

Wat is VeChain?

VeChain is een softwareplatform, dat tot doel heeft om een netwerk van computers aan te drijven, om een platform te bedienen waarmee bedrijven gedecentraliseerde apps kunnen creëren en kunnen laten uitvoeren. Het platform zorgt ook voor een betere digitale samenwerking tussen de bedrijven, door ze nieuwe werktuigen te geven voor een efficiënte gegevensoverdracht en een beter voorraadketenbeheer.

VeChain is een blockchain-platform dat bedrijven gebruiken om producten op te volgen. Sommige bedrijven die Vechain gebruiken, zijn BMW, LVMH en Walmart. De twee oorspronkelijke cryptomunten zijn VET, voor het stemmen over wijzigingen in het protocol en VTHOR voor het uitvoeren van transacties.

XRP

Wat is Ripple?

XRP streeft ernaar om traditionele betalingen aan te vullen door transacties te migreren van databases die door financiële instellingen worden gecontroleerd naar een meer open infrastructuur. Als een van de ambitieuzere cryptomunten om live te gaan, is XRP opmerkelijk vanwege haar ontwerp en de voortdurende discussie over hoe blockchains kunnen worden gearchiveerd. In tegenstelling tot Bitcoin verleent XRP Ledger deze bevoegdheid alleen aan goedgekeurde deelnemers.

Bij de lancering werden alle 100 miljard XRP’s gecreëerd en verspreid tussen particulieren en bedrijven via geschenken en online weggeefacties. Ripple, een winstgevend bedrijf, handelt als leider bij de financiering en ontwikkeling van de XRP Ledger.

Zilliqa

Wat is Zilliqa?

Zilliqa is een blockchain-platform dat fragmentatie gebruikt om de schaalbaarheid van de gebruikers te vergroten. Het concurreert met andere blockchain-platforms, zoals Ethereum, Tron en EOS. Het platform splitst haar infrastructuur in verschillende onderling verbonden blockchains om meer transacties te kunnen ondersteunen.

Zilliqa is een blockchain-platform dat Scilla heeft gelanceerd, een programmeertaal dat zich richt op beveiliging en stelt ontwikkelaars in staat om aanpasbare DApp’s te schrijven. ZIL is de oorspronkelijke cryptomunt van het netwerk en wordt gebruikt om programma’s uit te voeren, transacties te verzenden en om vertegenwoordigers te stimuleren die het netwerk ondersteunen.

Wat is cryptografie?

Cryptografie is de studie en praktijk van het verzenden van veilige, gecodeerde berichten of gegevens tussen twee of meer partijen. De afzender versleutelt het bericht, dat zijn inhoud naar een derde partij verduistert, en de ontvanger decodeert het bericht, waardoor het weer leesbaar is.

Cryptomunten gebruiken cryptografie om anonieme, veilige en vertrouwelijke transacties mogelijk te maken. Computers en netwerken zijn constant gegevens aan het coderen en aan het decoderen.

Waarom is cryptografie belangrijk?

Cryptomunten, zoals Bitcoin, zijn gebaseerd op crypto-grafische ideeën. De maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft het probleem met dubbele uitgaven opgelost door publiek-private sleutelcoderingen te gebruiken.

Bitcoin en andere cryptomunten gebruiken publiek-private sleutelcodering voor vertrouwelijke transacties. Dit betekent dat vreemden veilig geld zonder een vertrouwde tussenpersoon, zoals een bank, kunnen uitwisselen.

Wat is DeFi?

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) is een term voor financiële diensten over openbare blockchains, met name Ethereum. Deze diensten omvatten het verdienen van rente, het lenen, het uitlenen, het kopen van een verzekering, valutaderivaten en activa handelen, en nog veel meer. DeFi is sneller, meer wereldwijd, peer-to-peer en pseudoniem dan traditioneel bankieren.

Waarom is DeFi belangrijk?

Gedecentraliseerde Financiering (DeFi) breidt het idee van Bitcoin uit, door een digitaal alternatief voor Wall Street te creëren, dat open, gratis en eerlijk is.

Hoe gaat het te werk?

DeFi zijn gedecentraliseerde financiële diensten, waarbij DApps de meest gebruikelijke manier is om met deze diensten om te gaan. In tegenstelling tot de conventionele banken is er geen aanvraag of rekening nodig.

DeFi is de term voor gedecentraliseerde financiële toepassingen, waaronder het lenen, uitlenen, handelen, sparen en kopen van derivaten.

Mensen gebruiken DeFi om deze activiteiten heden uit te kunnen voeren:

Uitlenen: Verdien elke minuut rente en beloningen in plaats van eenmaal per maand.

Het krijgen van een lening: Direct, zonder papierwerk in te vullen, inclusief extreem korte “flitsleningen”, die traditionele financiële instellingen niet kunnen aanbieden.

Handel: peer-to-peer transacties van bepaalde crypto-activa.

Sparen voor de toekomst: betere rentetarieven dan dat u meestal van een bank krijgt.

Derivaten kopen: maak lange of korte investeringen op bepaalde activa.

Wat is een niet-vervangbare token (NFT)?

NFT’s zijn tokens die uniek zijn en kunnen worden gebruikt om het eigendom te verifiëren van digitale activa zoals kunstwerken, opnames en virtuele onroerende goederen of huisdieren. In februari 2021 werd een video van 10 seconden door een kunstenaar genaamd Beeple online verkocht voor $ 6,6 miljoen, en in maart kondigde Christie aan dat het een collage van 5.000 “volledig digitale” werken van de in Wisconsin gevestigde kunstenaar zou verkopen voor $ 100. De collage werd verkocht voor $ 69 miljoen.

Elk kunstwerk in de Beeple reeks is gekoppeld aan een uniek niet-vervangbare token. Deze token bevestigt dat de versie van de eigenaar de echte is. Het kunstwerk wordt voor veel geld verkocht, waarbij verzamelaars de NFT krijgen in plaats van een fysieke vorm van het kunstwerk.

Waarom zijn NFT’s belangrijk?

NFT’s zijn als certificaten geleverd voor de authenticiteit voor digitale kunstvoorwerpen zoals verzamelbare handelskaarten, videoclips en tweets. Ze worden ook gebruikt om virtuele onroerende goederen te verkopen en memes zoals “Nyan Cat”, en nog veel meer.

NFT’s zijn gedigitaliseerde activa, die kunnen worden opgeslagen op een open blockchain, en iedereen kan ze volgen zodra ze worden gecreëerd, verkocht en doorverkocht. NFT’s zijn waardevol vanwege hun smart-contract-technologie, dat kan worden opgezet, zodat de oorspronkelijke kunstenaar een percentage van alle volgende verkopen blijft verdienen.

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een cryptomunt, dat gekoppeld is aan een stabiel reserve, zoals de Amerikaanse dollar of goud. Stablecoins zijn ontworpen om de volatiliteit te verminderen in vergelijking met vrijgelaten cryptomunten zoals de Bitcoin. Ze overbruggen de kloof tussen cryptomunten en alledaagse fiduciaire valuta door een vorm van digitaal geld aan te bieden dat beter geschikt is voor alles, van dagelijkse handel tot overdracht tussen uitwisselingen.

Stablecoins, zoals de USD Coin, zijn dankzij hun combinatie van traditionele activastabiliteit met digitale activa-flexibiliteit, populaire manieren en een handelswaarde in het crypto-ecosysteem geworden om op te slaan.

Waarom zijn stablecoins belangrijk?

USD-gesteunde stablecoins worden opgeslagen in gescheiden rekeningen bij door de VS gereguleerde financiële instellingen, en ze worden ondersteund door dollar-doorgekomen activa. Ze zijn actief op de Ethereum-blockchain en profiteren van dezelfde voordelen als niet-gekoppelde cryptomunten, zoals openheid, wereldwijd bereik, snelheid, lage kosten en beveiliging.

Wat is een token?

Token is een ander woord voor cryptomunt of cryptovaluta. Het kan twee betekenissen hebben, afhankelijk van de context. Het kan alle cryptomunten betekenen, behalve Bitcoin en Ethereum, of bepaalde digitale activa die op de blockchain van een andere cryptomunt worden gebruikt. Het kan ook verwijzen naar elke cryptomunt dat niet wordt gebruikt als een “utility-token”. Ze bezitten een brede scala aan potentiële functies, van het helpen met gedecentraliseerde uitwisselingen tot het verkopen van zeldzame items van videogames.

“Token” kan naast Bitcoin of Ethereum verwijzen naar elke cryptomunt. Tokens kunnen ook alle activa betekenen, die omgevormd zijn naar een token, inclusief activa zoals onroerende goederen of beeldende kunstwerken, of zelfs gewone bedrijfsaandelen. Het woord wordt in toenemende mate gebruikt voor twee specifieke betekenissen: elke cryptomunt naast Bitcoin of Ethereum, en activa die in een token omgevormd zijn geweest.

Het token is een specifiek type cryptomunt dat bovenop de blockchain van een andere cryptomunt actief is. Gedecentraliseerde financiering (DeFi) Tokens zoals de Chainlink en Aave zijn op de blockchain van Ethereum actief en kunnen worden verhandeld of gehouden zoals elke andere cryptomunt.

Waarom zijn tokens belangrijk?

Er zijn heel wat soorten cryptovaluta met “token” in hun namen. DeFi-tokens zijn nieuwe cryptomunten gebaseerde protocollen, met tokens die verhandeld of gehouden kunnen worden zoals elke andere cryptomunt.

DeFi-overheidstokens zijn niet vervangbare tokens, die hun houders een zeggenschap geven in protocolontwikkeling. “Compound” geeft alle gebruikers een token genaamd COMP, dat gebruikers een zeggenschap geeft in hoe Compound vernieuwt. Deze tokens vertegenwoordigen het eigendom van een uniek digitaal of reële actief. Niet-vervangbare tokens kunnen worden gebruikt om het voor digitale creaties moeilijker te maken om te worden gekopieerd en gedeeld. Digitale kunstwerken of virtuele activa, zoals zeldzame items in een videogame, kunnen met behulp van deze worden uitgegeven. Ze worden ook gebruikt om unieke virtuele goederen te verkopen. Beveiligingstokens zijn een nieuw type activum, dat gebruikt kan worden om een bedrijf of andere bedrijfsaandelen zonder makelaar te verkopen. Beveiligingstokens worden onderzocht door bedrijven en startende bedrijven als een mogelijk alternatief voor andere fondsenwervende methoden.